A HÁRMASOLTÁROK kategória bejegyzései

Hármasoltárok kötet bemutatója

2013. november 5-én 19 órától Imreh Andrással beszélgetek a Nyitott Műhelyben a Hármasoltárokról. Az estet Barvich Iván zenéje fogja kísérni.

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Hármasoltárok kötet bemutatója bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tandori Dezső kritikája a Hármasoltárokról

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Tandori Dezső kritikája a Hármasoltárokról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A PRAE A KÖNYVFESZTIVÁLRÓL ÉS A BEMUTATÓRÓL

A Prae tudósítása a Könyvbemutatóról és a beszélgetésről – Könyvfesztivál, Millenáris, Márai terem, 2013. április 19 –  Pogrányi Péter beszámolója

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | A PRAE A KÖNYVFESZTIVÁLRÓL ÉS A BEMUTATÓRÓL bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

HÁRMASOLTÁROK BEMUTATÓJA A KÖNYVFESZTIVÁLON

2013. április 19-én a Könyvfesztiválon lesz az Új Palatinus Kiadó újdonságainak bemutatója 14:30-15:30-ig a Millenárison a Márai-teremben. Köztük van új verseskötetem, a Hármasoltárok. A könyvekről Reményi József Tamás beszél. Köszönet neki a szerkesztésért valamint Vári Zsófiának és Gerő Elektrának a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | HÁRMASOLTÁROK BEMUTATÓJA A KÖNYVFESZTIVÁLON bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Boldog Karácsonyt mindenkinek! A Karácsonyi oltárversem most az Újnautilus oldalán is olvasható!

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ZÁRT TEREK OLTÁRA A HOLMIBAN

Zárt terek oltára A karosszék előbb várakozik. Két lógatott karja, mintha horgászna az időben. Ki akarja fogni, hogy ne történjen semmi, az a hal. Ha nem vagyok a szobában, folyton kapása van. Ha belépek, megzavarom. Beleülni rossz. Alkalmatlankodom. Fészkelődik alattam … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | ZÁRT TEREK OLTÁRA A HOLMIBAN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NAGYAPÁM OLTÁRA AZ ŐSZI PARNASSZUSBAN

Nagyapám oltára Minden álmom másnak a halálával kezdődik. Hogy egyáltalán álmodhatok, ahhoz egy halott kell – néhány hét alatt tömeggyilkos leszek így. Rosszul ébresztettél tegnap is. Épp nem jól álmodtam, hogy gödröt ástam, a nagyapám tervezte aknakeresővel – ahol csipogott, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | NAGYAPÁM OLTÁRA AZ ŐSZI PARNASSZUSBAN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NÉPDAL-OLTÁR A SZEPTEMBERI ALFÖLDBEN

Második népdal-oltár 1. Mondom a bűneim, mintha egy se volna. Kimondom, megbánom, megbánom, kimondom. Bennem a jóisten csak magát okolja, mindegyik bűnömet mással összevonja. Bűnbánat messze ér, folyó-torkolatra, folyóval ellenben, visszafelé folyik, árral szembe mozdít, árral szembe téveszt, egész nap … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | NÉPDAL-OLTÁR A SZEPTEMBERI ALFÖLDBEN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ASZKÉZIS-OLTÁR

Az áldozat, olvastam Canettinél, holtában saját gyilkosává változik, és annak hangján kiáltozik segítségért – Indiából érkezik a kép, ezt már én mondom, hogy ezért a gyilkosért az áldozat képében jönne ki tudja, ki, ki tudja, miért. Akihez a legtöbb közöm … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | ASZKÉZIS-OLTÁR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NEVETŐ OLTÁR

Bohóc-arcán a kín és az összpontosítás felváltva fénylik. Fehér púder takarja ráncait, a vörös hólyagfény orra körül hosszú esti ivások lángnyoma. Úgy beszél hozzád, mint akinek nem a szíve az otthona. Epéjében van otthon, irritált, mint visszafésült szálú szőnyegek, amiken … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | NEVETŐ OLTÁR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Két oltárvers a januári Kortársban és a Jelenkorban

Unalom-oltár A feszített tükör, mint a hűvös márvány, vízbarázdák rajta az erek, létrán ereszkedem, a langyos víz a lábfej körül összezár, magzat szorítja öklébe így a vizet. Jéghideg óvással tol a víz a sávjelző bóják mellett, a karcsapás és a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Két oltárvers a januári Kortársban és a Jelenkorban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÉRZELMES OLTÁR

Szeme homályos ablak. Vékony csillámlemez borítja üveg helyett. Bepiszkolt Mária-üveg, hogy látni tud, kész csoda. Járom- csontja mint az ablakrézsű, fent közös vakív az összpontosítás hiánya, fókusztalan, mint az elfelejtett rémület. Kinézni, benézni egyaránt hervasztó – elkent szemfesték színezi szét … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | ÉRZELMES OLTÁR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

TÁNC-TRIPTICHON

A táncparkett zárt tere, néhány kockakő, rések közt felszakadt fűcsomó. A lomha párok kettős testsziget-zátonyok a lápvíz fölött. Úgy lejtenek, ahogy a víz szelleme, párolog belőlük a folyékony zene, vállgödrökön megült izzadtság, fénypermet csillan, csorog az idő, nem múlik rajtuk, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | TÁNC-TRIPTICHON bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÁLOM-TRIPTICHON

Olyan régen nem álmodtam szagos körtével. Tenyérre tehető, nagy húsú barnával, amelyik Cezanne-képre való. Öblei egy várandós nő hasát idézik. Félretettem, mintha ezzel már álmodni se kéne. Túl sok mindent álmodok mostanában a szemétbe, azt is, ami nem oda való. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , , | ÁLOM-TRIPTICHON bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

MENEKÜLÉS-TRIPTICHON

Egyik ágyból a másikba. Nem igaz, hogy az emberi ragacs egyforma. Annyiféleképp lehet piszkos a tükörben reggel, hogy előre el se képzelheti. Fehér, ropogós lepedő vagy színes, púderfényű csíkozással festett ágyneműk közül, a nők sarka máshogy gyűrte mindet. Annyiféleképp lehet … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

KATONA OLTÁR

Ahol rend van és jog nincs, onnan kivonulnak az álmok. Homokkőszemek, parancsot váró tiszta fény. Az utasítás íze, mint a musté, nem csak az érzi, aki adja. Az anyag közt rendet tesz a gravitáció. Tettek és akarat, hegyomlás, erózió. Megérzed, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , | Hozzászólás most!

FORGÓ OLTÁR

A lemezjátszó forgását figyelve hányinger fogta el. Egy füstkéz a bakelit barázdái fölött mutatta, hogy hol a zene, de remegett, és nem látta jól, hol szól. Amit hallott, az nem volt sehol. Minden hamvasztás közben egy füstkéz mutatja a testnek, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

FÜGGŐ OLTÁR

Az idő sarokpontjai lassan vesznek el. Előbb csak fél óra naponta, a napívből egy-egy mozdulatsor kidomborodik. Használ, kényszerít, mintha csak egyetlen dallam kiszólna minden más dallam közül. Akarat, elszánás lebénítva, mintha a bélműködés görcse, renyhedése volna, hogy nem lehet akarni, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

ÚTSZÉLI OLTÁR

A sárga salétromfoltos vakolat előterében öblösödött ki az erkély, mintha megzavarná a fal mintázatát, nem lehetett látni tőle. Ezen az erkélyen ültem, tépett, öreg kézfej májfoltjaival pettyezett muskátlilevelek, morzsolt-száraz piros szirmok között, állott ágyillat csapott fel a cserépből. Sámlin ültem, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | ÚTSZÉLI OLTÁR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

VASÚTI OLTÁR

Többször végigjártam egy száguldó vonat összes kocsiját. A cigarettabűz beitta magát a műbőr pórusaiba. A köpésen másodszor már nem csúsztam el. Szotyolahéjak a hamutartó mellett kiszórva. A külső ablakon a kosz fekete csipkéi, mindenütt koromszigetek. Helyet nem kerestem. Tudtam, hogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | 3 hozzászólás

KELETI OLTÁR

A szomjúság nem belülről fakad, az emlékezés légnyomás-esése éleszti, hajnalra a hőingás rásegít, az életszomj a végleg elporladóban a legnagyobb. Ennyi finom homok. Mit lehet még így szórni? A szemhéj és a szemgolyó közé mindig jut egy, kristályhorzsolás a gömbfelületen, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

DÉLI HÁRMAS OLTÁR

Az aranytáblás messzeség minden irányba egyformán védtelen. Tengernek sem sekély, az élet a partjait kizárta, megközelíthetetlen a búzaföld. Aki benne áll, mintha mindig benne állna. A kalász súlypontja, szálon függő kő, hajlékony a szélhez – úgy bólogatnak a szálak, mondanak … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

HÁRMAS NÉPDAL-OLTÁR

1 Folyóvíz a bordám, csontja elér messze, csontja fodrozódik, nem ér partot úgyse, zavaros a tükre, mintha nem is várna, nem is várná meg azt, aki odaszállna. Odaszállna madár folyóvíz-bordámra, csőrétől sehogysem ismerne magára, inna is belőle, fel-felcsipegetve, ami még … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

SOLITUDE-OLTÁR

A magányban elnehezülnek a terek. Kicsit, mintha vízben állnál, örök lábtempó, szorgoskodsz magad körül. Kifelé nyitod a befelé nyíló ajtót. Annyi a tér, magadra zárni bűn. Mindig közbeszorul valakinek a kézfeje vagy csak egy mondat, amit túl későn mondtak. Most … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

HÍD-TRIPTICHON

Tanácstalan az ég, még nálam is tanácstalanabb. Amin át lehet látni, abban úgy telik az idő, ahogy kettős pohárfalon törhet a fény. Előbb csillog benne, ami messze, csak aztán, ami közel van. Nekem az ég nem utam. Nem mintha átvágva … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

ÉDES OLTÁR

A felhők Isten és ember között, a felhők eltakarják, amit az ember tudhat Istenről, amit az Isten nem akar tudni az emberről. Mindig felhővel képzellek el, ott lebeg arcod előtt, mögüle az isten se képzelhet szebb jövőt magának, amikor az … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

TENGERI TRIPTICHON

A fövenyen a talp és a lábujj öt korongja öblöket mintáz, bugyborékol a sós víz, mintha lélegezne a homok. A kagylóhéj meszes háta, mint a bőrbetegség. Egyszer azt álmodtam, szezámmagos a tenyerem. Foggal szántottam a belsején végig, mint a zsemle … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

EMBERISTEN-OLTÁR

A teknősbékaszemű nő nagyobb, mint amilyen nagy egy nő lehet. Folyton rád vár. Utcasarkon, metrófeljáróban, egy vizes lépcsőház gangra vezető ajtaja mellett. Sosem karol beléd, de várja, hogy belé- hatolj. Nem kenyere az irgalom. Nincs a nyomodban, de mindenhova követ. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

KÓRHÁZ TRIPTICHON

Indóház is lehetett volna ott, a kőkockák között felsarjadó fűpamacs, a mindig görbébb út, aminek kanyarjait nem a domborzat viszonylatai mérik, csak úgy vezet, vakon, hogy tekeregjen rajta beteg és hozzátartozó. A sok frotír köpeny függőleges csíkja elmázolt őszi táj, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

KARÁCSONYI OLTÁR

A szalma szúr. Hiába alszik minden. Az állatok is mintha belülről legelnének, nem kérődznek, csak tudják, hol nő igazi fű. Iszonyú kényelmetlen a szalma. Zizeg egy bogár is, mintha beszélni akarna, a tej is vérízű, a hasfájással rokon. Belülről bántanak … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

KÓRHÁZ-TRIPTICHON

Indóház is lehetett volna ott, a kőkockák között felsarjadó fűpamacs, a mindig görbébb út, aminek kanyarjait nem a domborzat viszonylatai mérik, csak úgy vezet, vakon, hogy tekeregjen rajta beteg és hozzátartozó. A sok frotír köpeny függőleges csíkja elmázolt őszi táj, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , , | Hozzászólás most!

SZÜLETÉS-TRIPTICHON

A felemelkedés iszonyú, mászni létra nélkül, két térd között éget a törzs bőrhorzsoló szorítása. Új ágak V-je, sokszorozódó, fordított anyaöl, belőlük fölfelé születni, hátha. Síkos moha, csúszik a kéz, a zöld szeméremszőrzet nyirkos penész, a gyanta magzatmáz, ragad. Mászni ég … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , | Hozzászólás most!

HAJNALI HÁRMAS OLTÁR

Sárszínű ég, köves-sötét, mintha kavicsok tömnék el a világosabb foltokat. Cipőben terjedő nyirok. Vakok bíznak így a fényben, ahogy a jó kedvemről határozok. Kínos-hosszan tapaszt a szél arcomhoz vizes levelet. Kivetkőzöm az ölelésből. Foszlanak a felhők, úgy nyílik arca az … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , | Hozzászólás most!

ÚTSZÉLI OLTÁR

A sárga salétromfoltos vakolat előterében öblösödött ki az erkély, mintha megzavarná a fal mintázatát, nem lehetett látni tőle. Ezen az erkélyen ültem, tépett, öreg kézfej májfoltjaival pettyezett muskátlilevelek, morzsolt-száraz piros szirmok között, állott ágyillat csapott fel a cserépből. Sámlin ültem, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , | Hozzászólás most!