2010. szeptember hónap bejegyzései

ÁLOM-TRIPTICHON

Olyan régen nem álmodtam szagos körtével. Tenyérre tehető, nagy húsú barnával, amelyik Cezanne-képre való. Öblei egy várandós nő hasát idézik. Félretettem, mintha ezzel már álmodni se kéne. Túl sok mindent álmodok mostanában a szemétbe, azt is, ami nem oda való. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , , | ÁLOM-TRIPTICHON bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ELSŐ KÖZLÉS

Tánc-triptichon című hármasoltárom 2010. szeptember 18-án, szombaton reggel tízkor a Bartók Rádió Irodalmi Újság Első Közlés rovatában Dunai Tamás előadásában hangzott el.

Kategória: AKTUÁLIS | ELSŐ KÖZLÉS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

MÁSODIK JEGYZET

Kincsre bukkantam: Weöres Sándor 1961-62-ben vezetett versfogalmazó füzetét valamikor Apámnak ajándékozta. Az ajándék nemrég került elő: benne az Átváltozások-ciklusból való Benső végtelen szonett számtalan versvázlata – ez volt az a vers, amelyet Weöres Várkonyi Nándornak ajánlott, és sok kíváncsiskodó interjú-kérdésre … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, NAPLÓ, BLOG | Címke: , , | MÁSODIK JEGYZET bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

HUSZONNEGYEDIK NAP-MONOLÓG

Itt nem lesz virágzás. Elképzelni is képtelen, hogy ez a domboldal, mintha óriáshomlok előboltosulása volna, megtűrjön porzót, bibét, viráglomot, bohócdíszt a selyempázsiton. Hogy lenne itt virág? A méh döngése is abszurd. Még hogy porzás. Kosárkájában cipelné óvatlanul, ragadna szőréhez, ami … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

MENEKÜLÉS-TRIPTICHON

Egyik ágyból a másikba. Nem igaz, hogy az emberi ragacs egyforma. Annyiféleképp lehet piszkos a tükörben reggel, hogy előre el se képzelheti. Fehér, ropogós lepedő vagy színes, púderfényű csíkozással festett ágyneműk közül, a nők sarka máshogy gyűrte mindet. Annyiféleképp lehet … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

KATONA OLTÁR

Ahol rend van és jog nincs, onnan kivonulnak az álmok. Homokkőszemek, parancsot váró tiszta fény. Az utasítás íze, mint a musté, nem csak az érzi, aki adja. Az anyag közt rendet tesz a gravitáció. Tettek és akarat, hegyomlás, erózió. Megérzed, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS | Címke: , | Hozzászólás most!

FORGÓ OLTÁR

A lemezjátszó forgását figyelve hányinger fogta el. Egy füstkéz a bakelit barázdái fölött mutatta, hogy hol a zene, de remegett, és nem látta jól, hol szól. Amit hallott, az nem volt sehol. Minden hamvasztás közben egy füstkéz mutatja a testnek, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

FÜGGŐ OLTÁR

Az idő sarokpontjai lassan vesznek el. Előbb csak fél óra naponta, a napívből egy-egy mozdulatsor kidomborodik. Használ, kényszerít, mintha csak egyetlen dallam kiszólna minden más dallam közül. Akarat, elszánás lebénítva, mintha a bélműködés görcse, renyhedése volna, hogy nem lehet akarni, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

ÚTSZÉLI OLTÁR

A sárga salétromfoltos vakolat előterében öblösödött ki az erkély, mintha megzavarná a fal mintázatát, nem lehetett látni tőle. Ezen az erkélyen ültem, tépett, öreg kézfej májfoltjaival pettyezett muskátlilevelek, morzsolt-száraz piros szirmok között, állott ágyillat csapott fel a cserépből. Sámlin ültem, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | ÚTSZÉLI OLTÁR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

VASÚTI OLTÁR

Többször végigjártam egy száguldó vonat összes kocsiját. A cigarettabűz beitta magát a műbőr pórusaiba. A köpésen másodszor már nem csúsztam el. Szotyolahéjak a hamutartó mellett kiszórva. A külső ablakon a kosz fekete csipkéi, mindenütt koromszigetek. Helyet nem kerestem. Tudtam, hogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | 3 hozzászólás

KELETI OLTÁR

A szomjúság nem belülről fakad, az emlékezés légnyomás-esése éleszti, hajnalra a hőingás rásegít, az életszomj a végleg elporladóban a legnagyobb. Ennyi finom homok. Mit lehet még így szórni? A szemhéj és a szemgolyó közé mindig jut egy, kristályhorzsolás a gömbfelületen, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

Godot Irodalmi Est a Fogasházban

2010. július 7-én délután került sor a Könyv utóélete sorozatán belül a Godot Irodalmi Estek szervezésében újabb irodalmi beszélgetésre és felolvasásra. Az est témája a költészet és a magánélet kapcsolata, a meghívott vendégek Vörös István, költő és Indries Krisztián, pszichológus … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Godot Irodalmi Est a Fogasházban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ünnepi Könyvhét – dedikálás a Liszt Ferenc téren

2010. június 5-én délután a Liszt Ferenc téren dedikáltam a Pentagram című műfordításkötetet. A Parnasszus Kiadó asztalán Turczi István házigazda mellett Imre Flórával, Svébis Bencével és Szöllősi Mátyással együtt dedikáltunk.

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Ünnepi Könyvhét – dedikálás a Liszt Ferenc téren bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ünnepi Könyvhét – dedikálás a Vörösmarty téren

2010. június 5-én délelőtt dedikáltuk a New Order című, két nyelvű új költészeti antológiát. A New Orderben 12 fiatalabb költő kapott helyet, a könyvet tavaly novemberben a londoni felolvasóesten vehettük először kézbe Szabó T. Annával, idén márciusban pedig Karafiáth Orsolya … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Ünnepi Könyvhét – dedikálás a Vörösmarty téren bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Költészetek éjszakája a Nyitott Műhelyben

2010. június 2-án este rendezte a Beszélő a szokásos könyvheti Költészetek éjszakáját. Az alkalomra a Hajnali hármas oltárt és a Kórház-triptichont olvastam fel. Sajnos, kissé rozoga állapoban voltam, ezért a többiek felolvasását már nem tudtam megvárni. Az estéről Zelki János … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Költészetek éjszakája a Nyitott Műhelyben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Műfordítók Egyesületének szakmai hétvégéje

2010. május 28-án kezdődött a Műfordítók Egyesületének első nemzetközi tábora Diósjenőn, a Börzsönyben. Az alkalomra a tavaly megjelent Pentagram műfordításkötetemből küldtem Owen Sheers és Kei Miller verseket felolvasásra. A rendezvényen betegségem miatt sajnos nem vehettem részt. Kei Miller, jamaicai kortárs … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | A Műfordítók Egyesületének szakmai hétvégéje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Új Nautilus est a Zappában

2010. május 25-én az Új Nautilus rendezésében felolvasóestet tartottam a Zappa Kávézóban. Moderátoraim Kondor Péter és Borbély András voltak. Beszélgettünk Berzsenyi Dánielről, az esszéről, a doktori disszertációmról és az utolsó kötetekről. Néhány Nap-monológot és Hármasoltárt is olvastam. Nagyon kellemes hangulatú, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Új Nautilus est a Zappában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Felolvasás Karlsruhéban

2010. április 30-án déluán 6-kor a karlsruhei Insel Theaterben olvastunk Krusovszky Dénessel és Nagy Koppány Zsolttal együtt. A Schloss Solitude ösztöndíjasait Dozsai Mónika moderálta. Az est az Európai Kulturális Napok műsorsorozatában kapott helyet. New Tendencies from the Young Budapest Literature … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Felolvasás Karlsruhéban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Rádióinterjú Németországban

2010. április 30.-án Krusovszky Dénessel és Nagy Koppány Zsolttal közösen adtunk interjút az SWR-2-nek mint a Schloss Solitude egykori ösztöndíjasai a NEUES AUS DER JUNGEN BUDAPESTER LITERATURSZENE  című felolvasóest kapcsán. Az interjú politikai természetű volt, nem versekről, szövegekről volt szó, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Rádióinterjú Németországban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Berzsenyi Dániel válogatott versek – könyvbemutató

2010. április 13-án, népes közönség előtt zajlott Berzsenyi válogatott verseskötetének bemutatója, melyet a Palatinus Kiadó Egy(két) hang sorozatába válogattam és szerkesztettem. Reményi József Tamással és Háy Jánossal beszélgettem a könyvről. (Berzsenyi Egy (két) hang – könyvbemutató, Budapest, Írók boltja mások … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | Berzsenyi Dániel válogatott versek – könyvbemutató bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

DÉLI HÁRMAS OLTÁR

Az aranytáblás messzeség minden irányba egyformán védtelen. Tengernek sem sekély, az élet a partjait kizárta, megközelíthetetlen a búzaföld. Aki benne áll, mintha mindig benne állna. A kalász súlypontja, szálon függő kő, hajlékony a szélhez – úgy bólogatnak a szálak, mondanak … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

HÁRMAS NÉPDAL-OLTÁR

1 Folyóvíz a bordám, csontja elér messze, csontja fodrozódik, nem ér partot úgyse, zavaros a tükre, mintha nem is várna, nem is várná meg azt, aki odaszállna. Odaszállna madár folyóvíz-bordámra, csőrétől sehogysem ismerne magára, inna is belőle, fel-felcsipegetve, ami még … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

SOLITUDE-OLTÁR

A magányban elnehezülnek a terek. Kicsit, mintha vízben állnál, örök lábtempó, szorgoskodsz magad körül. Kifelé nyitod a befelé nyíló ajtót. Annyi a tér, magadra zárni bűn. Mindig közbeszorul valakinek a kézfeje vagy csak egy mondat, amit túl későn mondtak. Most … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

HÍD-TRIPTICHON

Tanácstalan az ég, még nálam is tanácstalanabb. Amin át lehet látni, abban úgy telik az idő, ahogy kettős pohárfalon törhet a fény. Előbb csillog benne, ami messze, csak aztán, ami közel van. Nekem az ég nem utam. Nem mintha átvágva … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

ÉDES OLTÁR

A felhők Isten és ember között, a felhők eltakarják, amit az ember tudhat Istenről, amit az Isten nem akar tudni az emberről. Mindig felhővel képzellek el, ott lebeg arcod előtt, mögüle az isten se képzelhet szebb jövőt magának, amikor az … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

TENGERI TRIPTICHON

A fövenyen a talp és a lábujj öt korongja öblöket mintáz, bugyborékol a sós víz, mintha lélegezne a homok. A kagylóhéj meszes háta, mint a bőrbetegség. Egyszer azt álmodtam, szezámmagos a tenyerem. Foggal szántottam a belsején végig, mint a zsemle … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

EMBERISTEN-OLTÁR

A teknősbékaszemű nő nagyobb, mint amilyen nagy egy nő lehet. Folyton rád vár. Utcasarkon, metrófeljáróban, egy vizes lépcsőház gangra vezető ajtaja mellett. Sosem karol beléd, de várja, hogy belé- hatolj. Nem kenyere az irgalom. Nincs a nyomodban, de mindenhova követ. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , | Hozzászólás most!

KÓRHÁZ TRIPTICHON

Indóház is lehetett volna ott, a kőkockák között felsarjadó fűpamacs, a mindig görbébb út, aminek kanyarjait nem a domborzat viszonylatai mérik, csak úgy vezet, vakon, hogy tekeregjen rajta beteg és hozzátartozó. A sok frotír köpeny függőleges csíkja elmázolt őszi táj, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

KARÁCSONYI OLTÁR

A szalma szúr. Hiába alszik minden. Az állatok is mintha belülről legelnének, nem kérődznek, csak tudják, hol nő igazi fű. Iszonyú kényelmetlen a szalma. Zizeg egy bogár is, mintha beszélni akarna, a tej is vérízű, a hasfájással rokon. Belülről bántanak … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A HÁRMASOLTÁROK, AKTUÁLIS, FRISS KÖZLÉS | Címke: , , | Hozzászólás most!

ELSŐ JEGYZET

A Schloss Solitude idén ad ki egy meglehetősen provokatív, de gondolatébresztő könyvet, melynek a hívószava: Unwieldy Words – vagyis Nehéz szavak. A kiadványba mindenki alkatának, vérmérsékletének megfelelően írhatott rövid írást. Sok töprengés után egy nekem nagyon fontos témát jártam körül. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPLÓ, BLOG | Címke: , , | 1 hozzászólás

VÁROSOK HULLANAK

Mint a kopott fríz, szemöldököd fogságba tartja, ami ránéz. Sosem nézünk egymásra. Úgy beszélünk, ahogy nappal meg éj veti a tükör foncsorára fényét – jobb hallgatni itt. A harag ár-apálya megdolgozta szemed körül az árkokat, a hullámverést tehetetlenül hagyod, még … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | Hozzászólás most!

SZEMFEDŐ

Eltépett szárny, olyan volt az arcod, nem néztél már vele, baleset előtt járdáról lecsúszó galamb, gyűrött, mint a porrongy. Nézd, ezt neked hoztam, úgy rebbent a szájad előtt valami érzelem, ahogy a háló lélegzetre mozdul. Sosem hittem, hogy hazudni ne … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | SZEMFEDŐ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

BETLEHEMI CSILLAG

Az év, karácsonykor, figyeljetek, belép a többi közé, nyájba tér, na nincs akolmeleg, inkább kihűl, mint a csillagközti tér. Te is annyiszor adod kezed kezembe, hogy az már annyi kéz – olyankor számolunk. De épp ez az, számok helyett marad … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | BETLEHEMI CSILLAG bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÉBREDEK CSAK

Virágnak nincs ilyen, ahogy húztalak a flaszteron, nincs ilyen szirma, kibontott nyakad bőre vérszirom, óvatosan húzlak, hogy ne vágd tovább magad, sarkad utat váj a sárba, víztócsák nemsokára, kutyák szomját oltó út, ahogy húztalak az udvaron, mondják rossz álomra ébredek … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , | ÉBREDEK CSAK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A DZSUNGEL

Sötét volt, mint egy zongora belseje, egy hangszer zengése fér a szemedbe, mondtam, oktávokat nézel át, zárt koporsóban készül a hang, életre csak sírmélybe lel, sosem mondtam, nézz máshova, zengett a zongora, felcsapott rám, oszlásnak indult ígéretére minden. Most a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | A DZSUNGEL bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÉJFÉL UTÁN

Éjfél, ha múlt. Összegömbölyödsz. Gerinced nyíltalan íj, felajzhatatlan húrja a lepedőre lankad. Ma sem idő telt, csak nyílt a sok ablak, kiszellőzhetetlen, fullasztó huzat, hogy annyi minden múlt, ha telni nem bírt. Mint a kásás alma a szád, odvában barna … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , | ÉJFÉL UTÁN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ALVÓ PORTRÉ

Lepedőd egy tigris fekhelye. Bokád barna ívén úgy törik a hajnali fény, mint kőkorsó belsején a hang – magányos éjszakai vadász, kiszolgáltatott, mint a sötét angyalok, bukni nem bírnak, Istent hirdetik, de mind nyugatra néz, ha keleten kel a Nap. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | ALVÓ PORTRÉ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

KRISTÁLY-TANULMÁNY

A dekoltázsod, mint a gleccser bőröd jéglankái közt, áttűnik, hogy a felszín alatt hideg van. Gyakran nézel rám, de nem érdekel. Fogyó hold a lelked, sarlója újholdig véknyodik. Vannak nők, ezt már nem neked mondom, akiknek ujja között jéghártya feszül, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | Hozzászólás most!

LAKOMA

Olyan kíméletlenül sózod az ételt, ahogy galambok nyakát tekerte ki, aki megijedt tőlük a téren. Nyűg, hogy enni kell. Terek tudnak torlódni így, egy túlzsúfolt városban turista-tempóval sorjáznak, utca utcára tör – agresszív az ebéd. Sózod a húst, kifehéríted, lopott … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | LAKOMA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

FÉL PAPUCS

Egy széttaposott fél papucs marad utánad a fürdőszobában, a kilépő szőnyeg bolyhai közé ragad, lábosba kozmás rizs, szemembe régi kép: mozdulatok nélkül hóditasz, a levegő márványeresre kövül köréd, úgy fújod arcomba, mint amivel még tartoztál volna rég. Érintésed nem volt, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , | FÉL PAPUCS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A CUKRÁSZDÁBAN

A cukrászdában, a hideg márványkő asztalra kigurult a marcipán. Csillog a fogad, hamis ékkő, kávéíz, tompa délután. Minden kérdés, amit felteszel, ócska horog, bőr alá csíp, állott cukorszaga lett a szádnak, a kérdéseid között hüvelykujjaddal a másik kezed gyűrűs ujjkörme … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | A CUKRÁSZDÁBAN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÚT AZ ŐSZBE

A taxi bőrhuzatú hátsó ülésén úgy fészkelődtél be mellém, mint aki tojást fog költeni. Talán bunda is volt rajtad, egy szőrös madár, szivarozó sofőrünk unott és szemtelen. Nyújtottad a körmödet, ahogy egy ragadozó a zsákmányt adja át, mit kezdjek vele? … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , , | ÚT AZ ŐSZBE bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

KÖZÖS EBÉD

Kiszedem a tálat a kezedből. Ma én terítek. A közös evés, persze, hagymahéj az időben, leválik rólunk, hiába ülöm meg az asztalt, a lelkünk üres zsúrkocsi, tologatjuk. Neked amúgy is fáj minden, ami a szádhoz ér, kisebesedett benned, hogy élni … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , | KÖZÖS EBÉD bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

FÁRADT THÉSZEUSZ

Levitted a fakókék szemetes zsákot, amiben joghurtos poharak, banánhéj, a színek, mint a fáradt olaj. Reggelre ennyi marad utánunk, koszcsík a kádon, rúzsnyomok a csempén, nézésedbe is, mintha vízkő vegyülne, tompán elhasznált kedvességgel nyugtatod kézfejemen a kezed. Az emlék is … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , , | FÁRADT THÉSZEUSZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÚTSZÉLI ALBA

Halsütés után ott marad a zsír a lábosban. Fölengedem vízzel. Zsírcsepp-szigetek a felszínen – vannak érzések, amik nem keverednek. Például imádlak és undorodom. Leginkább hajnalban a kiszolgáltatott nyakad, ahogy fekszel a párnán. Rajta a pihe, mint a madártoll, még csipogsz … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , | ÚTSZÉLI ALBA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

FEBRUÁRI CAPRICCIO

A parkban kék, zöld, sárga leveleket kevert össze sóderrel, pedig forgószél se volt, az ég, mondtad, legyek erős, az első tavaszi nap, lomokból épített magának vackot egy kutya, olyan szemekkel nézett, mint aki sakkozni hív, a kockás plédre, ne is … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | FEBRUÁRI CAPRICCIO bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NAVIGARE

A mosogató szennyes fehér habja közt a gyűrűd zöld ékköve hánykódó csónak. Nem viszlek magammal, nincs közös este. Még nem tudom, hogy arcod majd lehámlik rólad, és vágyakozásodból, mint költöző madár, új földrészt keres. A terpentinszag lassan körbezár, barlangrétegekkel kövesedik … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , , | NAVIGARE bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

FELOLDOZÁS

Nem virít sokáig, a hideg cukormáz-damaszt abroszon áll a csőrös váza, a fonnyadó három virág, amit beletettem, mintha egy langyos kézszorításból hervadna ki a szirom. Így éltünk három évet. A bolyhos szőnyegen, délutánjaink szöszös felületén csúszkáltunk, mindig volt porceláncsészealj és … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: HOMOKFÚGA | Címke: , | FELOLDOZÁS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

RÁM HUNYD SZEMED

Te kinek imádkozol? Jól tudom, emberésszel felmérni mérhetetlent olyan, mint szánalom helyén a szó – szélbe küld, mint most téged én, kinek, te kinek imádkozol, csak ha szánni lehet, lehetsz mindenható, ha nincs ki betakarja akaratodat, nincs üres árnyék vagy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , | RÁM HUNYD SZEMED bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

MÁSODIK AGNOSZTIKUS TÖREDÉK

Nem érted a kétséget, nem tudod visszalélegezni, amit kifújtál, várni sem tudod saját hangodat. Benned élővé lesz a képtelenség, fáradt se lehetsz. Neked kimerülni, mintha kincsekkel tömnéd zsebedet, szomjúságodban csak forrásra lelnél, nagy haragodban elsimult az arcod, ítéletedben se lettél … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , | MÁSODIK AGNOSZTIKUS TÖREDÉK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

HIGANYBESZÉD

Nem lehet több kérdést neked szegezni, úr vagy a válaszok felett – nem adsz erőt, hogy olyat kérdezhessenek, amire új, teremtő mozdulat sem elég, akármit mutatsz. De tudjad, hogy alázatod alázuhanás, és nincs tér fölemelkedni belőle – mikor föloldozol, közelbe … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , | HIGANYBESZÉD bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A ZARÁNDOK

Zarándok-lelkű vagy, mert nincs hibád, s a tökéletesnek nincs otthona – mindenütt jelen és kivonhatatlan. Átfoghatod még, amit adsz a térből: nagy átlós nyújtózás visszasegít a kulcsolhatatlan kezdetekig, de ott bizalmad is bízatlanul csak rád marad – mert amit még … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , | A ZARÁNDOK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NE A SZÓ

NE A SZÓ Hajtsál messze a szótól, ne a szó, álomban megnyíló álomhiány, ami szemem belülről fogja le, mintha meghalni is így kellene, ne a szó hajtson engem, és imámban ne a szél hajtsa a lelket, a lélek keljen föl … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , | NE A SZÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

KARTHAUZI

Ne panaszként, fogak közül szorítva szélnek, legyenek szavak, szégyenek, szájat körbeégető szomjúság, amiben hallgatni és szólni egy – mintha megbánná a tél, hogy hideg, és tehetetlenül még hidegebb bűnbánatnak hinné, amit beszél, pedig megátalkodott lett a szél – legyen, hogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , | KARTHAUZI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÁTOMALOM

Kitaszíttatni annyiféleképp lehet, ne ismerd meg a te neved, ne a szívedben élj, csak a szív körül, ami üdvözül, azt dobogja szét köréd a szív, forgasson legbelülre. Addig óvd magad, míg óvásod is óva lesz, ne nyúlj soha semmihez. Addig … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , | ÁTOMALOM bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ALGÁK ÉS ANGYALOK

Micsoda hatalom tarthatna vissza téged attól, hogy legyél? Mint a hínár, szanaszét a kezünk, imát ne várjál, a kérés hiánya a víz alatti üreg, átfolynak algák, angyalok azon a szemgödrön, amin magadra látsz át, és nem tudod, Uram, ki vagy. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , | ALGÁK ÉS ANGYALOK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ZSOLTÁRHANGRA

Szárnyaid árnyékába rejts el engem, hogy repülni ne lássanak, mikor veled repülnék, a szemnek nem való a szárny, a szem letöri a galamb- tollat a fölfeszülő izmokon. Piszkos guanó mind a rebbenés a téren, autókerék hajtja el morzsára tülekedő szégyenem, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , , | ZSOLTÁRHANGRA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA

Égni sem éghetsz, Uram, mert az égés elemészthetetlen, te meg a felhőt arcodban hordod – ne próbáld öntözni világomat, mert az nem a tiéd. Ázni sem ázhatsz, Uram, mert kihunyt szemed még emlékeztetne a lángra, pedig a kiégett tekintetekből előbb … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , , | AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ELSŐ AGNOSZTIKUS TÖREDÉK

Iszonyú volna egyszer rád riadnom – megtalálni mindent a rianásban, lent, jég alatt, hogy az imát az ér vékony jégszálakkal hálózza be, hogy elvérezzek, ha beteljesül. Csak hínáros tekintetben a vágy, ami teljesülve sem boldogabb hozhat nekem a kért nevek … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , , | ELSŐ AGNOSZTIKUS TÖREDÉK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÁLLÓVÍZ

Mint gyónás közben szűnő hangerő, mely szűntében belül emelkedik, úgy apad a tenger, dagad belül tarajtalan, a lélek mit sem ér, ha meg nem merül a lelketlenekben, haltetem és állóvizek szaga, apályos, torkolattalan halál ha meg nem kísérti, úgy el … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , | ÁLLÓVÍZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

HITETLEN

Mindig egyidőben nyugodni, kelni elfáradtam, uram, én benned alszom, és nem leszek nap, hogy égig se érjek, s már visszahívsz. Jobb lesz nekem a másik, a behajló bot (körkörös menet helyett bolyongó lelkiismeret), amit kezembe raksz, és nincs kezemnél: bánatból … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, IMÁK | Címke: , , , | HITETLEN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

MÁRIA

A lábfejére légy szállt. Végig a seb mellett araszolt, almaalakú nagyujjkörme tetején dörzsölte első két kezét, mint aki az imádságból csúfot űz. A fulladás után a test a görcsből pattogva enged, a befagyott légszomjra rianás az eltelt idő. Meddig nézzük … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | MÁRIA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

GECSEMÁNÉ

Mintha romló hústól ijednék el akkor, hogy este lesz, a sötétnek szaga van, emlékezete a bevarrt fénytelenség, mert koncentrál, de nincs mire. A legyek szállnak, dolguk ez. Annyi apró láb mássza össze bennem, amit megőrizni nem érdemem vagy hitem, zsibbadásnak … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | GECSEMÁNÉ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

JÓB

Ökrök, tevék és juhok, a három hír Hekaté-arca, mint egy olcsó karneválon, Sabeusok, tűz, Káldeusok, a hírnök három alakban egy, Chaplin- mozdulattal kihasznál ismétlést, poént. Nincs ebben semmi sorsrím, az időben ezek mind protézisek, elhajták, megégeté, elhajták, a bevégzett múlt … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | JÓB bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

KRONOSZ

Irtózott a rendtől. Eloszlott benne, villám hangjában a tűz ígérete, képtelen volt satuba fogni lelkét. Az elrendelés hangját elnyomja a láva, jóság oda nem fér, Rheiát is úgy szerette csak, hogy gerjedelme önkörébe zárja, igazi indulat nem indít sorsokat, kezébe, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | KRONOSZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÁBRAHÁM

Nevetni kell az öregedő combon, mikor a törzset támasztva biccen, lejtőn lefelé caplat a síkon is, a gyérülő szakáll, a ritkás szőrzet is átlátszó réteg a test előtt, ahogy a halál tudata hályog a lelken. Kapaszkodj és nevess, ha vágyad … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | ÁBRAHÁM bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

PROMÉTHEUSZ

Ami ég odabenn meg az ég szemén, azt megsokasítsa, hogy éjszaka árgusként nyíljon fel a táj, riassza a vadat, szemmel tartsa az Istent, forróságával kikutassa, csőrnyom se fáj úgy, ahogy vallatja a bőrt, leolvasztja a húst a csontról, porlasztja a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | PROMÉTHEUSZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NÁRCISZ

A víz fodrozódása kinyújtja, összepréseli, ujjheggyel érintené, de megcsúszik a felszínen, alámerül az arcban a kéz, amit összezár csak hínártörek, zöld mély, mintha szemébe volna benn, a langyos csarnokvíz kisiklik az ujjpercek közül, szájjal érinti a két ujj között, felhasad, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , , | NÁRCISZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A HALÁRUS

A halárus napja ez. Bóbitás fején mint félreértett harci dísz billeg a sapka, vevőjét félmozdulatra felméri, találomra választ pontyot, visszanőtt körme az akváriumlében mindig újraázik – érezni kell a hal fejét, az ezüst szemet csak az érti meg, akinek kezében … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | A HALÁRUS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A KOCSIS

Röntgenkép-kezeit a lovak sörénye fölé ernyőzte, a gyeplő csuklója körül vastag véna, a lónyak lüktetése, a ritmus vele ugrált ádámcsutkájában az út buckás torlaszain – a csípős szél szembepofozta, az izzadt tincsek hajsatuba fogták hosszú makkfejét. A szemhéj alá befogott … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | A KOCSIS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

OSZTJÁK ASSZONY

Mosdani indult. A faggyúszag a hótól felizzott, gőzölgő bőre a szőrmék alól is más bőrre éhezett, az ég mintha a földből szikrázna, állathúgynyom sárgája, tükörnap, rálépett, talpával vétkezett. Az emberétől meleget sose várt, dohánybarna kezén kesztyűt formált a bőr, simogatása … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | OSZTJÁK ASSZONY bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A SZÍNÉSZNŐ

Szemén a festék, mint fán a kéreg, villámlás után, ahogy körbeérné a törzset, mert a látás része lett a súly, a lapos évek, két szezon között a hasíték, amin kinéz, nem a lélek, csak a másik testének tükre, visszavakít. Nyolc … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | A SZÍNÉSZNŐ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A FŐPINCÉR

Erejét nem, használja célzott figyelmét, dezodor-hangszínét, álmos zenész, aki ütemekkel nem törődik, rendezget, papírszemét, pecsétes terítő, körmére lakként pöttyent viasz, vakon teljesített küldetés, hosszúra nyúlt ministráns-gyakorlat kellékei, ötös fizet, csak épp a felmutatás helyén jattosztás, keményített köszönések, lúdtalpas, hanyag vigyázz, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | A FŐPINCÉR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A KÖNYVELŐ

Körbeszámolni, lista nélkül, nagy kapkodásban, mint gyerek a játékát, ágy, hinta, ház, sárgásfehér nézése volt, mint mikor egy szín emlékezik, veszti árnyát, tükörarc, balfele, mint a jobb, lepergett benne tojásóra-év, nyomot sem hagyott, egy barna naftalinfej, vállra ülő nagy árnyék, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | A KÖNYVELŐ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

PÁSZTOR

A szél dolga nem az övé. Sosem volt igaz, hogy állatot ember vagy kutya irányba tereljen, jól lakatni mindig égi dolog, ahogy növény fogan a szél mozdulatára, és nem irigyli a méh, hogy a társa nem gyűjt be semmit, úgy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | PÁSZTOR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

BURGER KING

Mintha fejük gesztenye lenne, tűburkából kibújt barna fényrés, esznek a férfiak. Nem gondolnak nőre, végtelenre, széthajtogatják az átzsírozott papírt, a fehér szalvétán átüt a majonéz, beleharapnak a hamburgerekbe, ahogy a sebben bennragad a géz, forog a szájukban az étel, utat … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | BURGER KING bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

KATEDRÁLIS

Mi a félelem záróköve? ha épül, habarcsos éleit nincs semmi ív, hogy megfeszítse, mintha látnál szemekbe visszahalt, mintegy merőleges tudást, hogy lélegezni se könnyű, a fújtatás, ha maltert kevernek, még visszatart, forgó ütem, még tart, kever, ragaszt a hűvös félelem … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: AMÍG ALSZOM, VIGYÁZZ MAGADRA, KATEDRÁLIS, VÍZKÖPŐK | Címke: , , , | KATEDRÁLIS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 15

Vigyázz, a csillagok helyén szempillátlan szemek figyelnek. Csak menj az utcán (elvihetnek), csak mondd a szélnek: semmi szél. Tavaszra tél jön, télre tél, az évszakokkal elvitetnek, ha belőled csak az pereghet, amiről senki nem beszél. Nem lesz utána semmi gyász, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 15 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 14

Szabadíts testem köré, hogy sehol ne húzzon le súly, fullasztó az ég (szárnyrángatásból, testetlen elég a kimért idő), ha nekem hozol kijárást az égre, feláldozol (és torkomban is, amit mondanék, föl-le jár, pörög, mint a rossz kerék), és az áldozatban … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 14 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 13

Aki a holdat őrzi este, reggel, kerekre nő benne, hogy halni készül, bár része sincsen, mégis kiegészül hideg árnyékkal, sápadt szégyenekkel; tengerhívásra még hullámhegyekkel szól, de már idegen völgyébe szédül, belső halált hal, azt sem őrzi végül, aki még a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 13 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 12

Talán, ha lehetne végigmerülni egy életen, és mint a víz alatt (ahol a nyitott szem is csukva marad, ahol a fény csak a szemem mögötti sejtelem) mélyebbre lehetne szökni, magamba húzni minden gondolat- sodrást, a száraz szorongásokat, hogy ott felejtenek: … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 12 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 11

a láng szélén, tűz és nem tűz határán ismerni föl, hogy nincs határ, nem ég semmi, ha minden ég, ha mindenét a napból az egyenletes halálvágy a földnek adta: szín előtti látvány – hunyt szemmel képzeld, hogy csak a tiéd, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 11 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 10

Halottat is, aki később lesz meztelen, vigyél halottat is, hogy ragyogjon a bőre, hagyd ott, hogy bevegye magát a levegőbe, hogy mire otthagyod, már átlátszó legyen. Úgy fogsz átnézni rajta, mint az éjjelen néz át, aki nem tud elkülönülni tőle, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 10 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 9

Kivilágíthatatlan álmodás (mert ahhoz is fény kell, hogy elaludj, ahhoz is szavak kellenek, hogy úgy élj, hogy csönd van, hogy alszol), nem találsz csillártalan szobát, amire vársz: belülről élni fel a fényt, nézni, hogy mikor kitakarhatatlan az ágy, látni, hogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 9 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 8

Hogy indulok útnak? Falak falak mögött, falak alatt, s hogy mit mitől zár el a fény, hova fér, hova dől (s hogy kiengednek vagy befojtanak a fénnyel párhuzamos oldalak) egy lépés, amikor az égre tör és a földre lép, és … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 8 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 7

Határ nélkül kínálom fel magam. Aki engem akar, velem felejti el akaratát vagy előbb elejti bennem, s ha olyan csobbanása van, mint akarom, már akarattalan. És ha nem akarja bennem szeretni, amiből szeretve lett, az jelenti, hogy szeretve van. Vagyok … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 7 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 6

Istenem, ne csak az legyen velem, amit jószántamból is visszaadnék; csak egyszer mondhassam neked: „maradj még” – ha szárnyammá lehetne mindenem, magamnak mondanám: „nem engedem”, s mert úgy repülnék, levegőt se kapnék… és ég lenne a repülés alatt. Ég lenne … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 6 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 5

Forgásuk lesz a vakoknak. Forog bennük, hogy nézni vágynak (láthatatlan szenvedélyük forog, ahány alakban semmit se látnak), újabb alakot forgat bennük, amikor meghalok, hogy a fény felszárad a homlokomban, a mozdulatlan áradás, ahonnan égre kerülhetnek a csillagok. Eljönni az itthagyott … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 5 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 4

Záporban, ahol kifárad a szél, ahogy görbül, ahogy fúj, messze tartod a kezed, azt hiszed, találsz kihajlott régi ujjakat, de mind a tiéd, mind remeg (mint reggel, mikor az éj hajnalba kapaszkodik, hogy ne hagyd ott), a záporban mindig látsz … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 4 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 3

Látványtalan vagy. Mintha visszaszórna a fény – s középen, sugarába metszve (ahol nem hunyhatod le egy szemed se, ahol úgy nyit ki az éj, mintha volna vagy lett volna még, ami zakatolna) látni lehetne, zakatolna benne, hogy látványtalan: új és … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 3 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 2

Ha nem lenne arcom, csak a helyét láthatná másik arc. Egy arcra nézne, ami nem láthatná arcnak cserébe – arcán kívül rejtené mindenét. Talán megsejtené, hogy elcserélt egy arcot, és nem kapott arcot érte, s mert nem lenne, tudná, hogy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 2 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A DUNA GYŐZI

Az átérés, a visszatérés gondja elmúlt, gondja rég csak emlék – jó utunk van, egymás után, libasorban léphetünk. Úgy véd minket mindenhonnan a régi híd, a messzeség. Leülünk egy sörrel? Az asszony utánam néz, apám, ahányszor reggel otthagyom. Fél a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , , | A DUNA GYŐZI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 1.

Miféle árnyékruha ez? Ha hozzád szólnak, szemed bárányfelhők alatt befogja az utolsó sugarat, mielőtt fényleni küldi a honvágy. Ólomhangú beszélgetésben inkább hallgattál és nem hagytad magadat vezetni, nehogy beteg szavakat mondjál. A régi záporfény hatott rád, a dallamoknak az a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MERÜLŐ SZONETTEK | Címke: , , | A MERÜLŐ SZONETTEKBŐL 1. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

LEVEGŐTLEN ÁR

Folyósodrás van a kőben is belül, a levegőtlen ár, de nemcsak parti emlék – halottat visz, foszló kutyát, vízhangokat. Indulj, mondja, forrás és tenger legbelülre fér, a tájrepesztő, elnyúló mozdulat. Minden koccanás visszhangosítva, most át-átcsap a hullám, most csiszolt felszínén … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , , | LEVEGŐTLEN ÁR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

IZSÁK

Sárban dagad, mintha szántanák. Eltemetik, mikor megszületne. Odafent már vetve az ágy, belefordul a reggel, az este. Szédül a mag, dagad az ég, felhővé válik a messzeség. Felnőne és odébb hajolna: fiam volna.

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , , | IZSÁK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

HAZAFELÉ AZ INDIÁNTÁBORBÓL

Hajóringás, kikötött csónak, stégrekoccanó csönd, mondataid között, hallgatom, és mindig ezt, a szakaszos halált, a beszédtelen pontokat viszem magammal (az elfáradás valódi csak, a sirályszárny ernyedése) emlék helyett. Csak az ég, a sirály megérkezése előtti pára, a nyári vakság valódi … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , , | HAZAFELÉ AZ INDIÁNTÁBORBÓL bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

IN UTERAM

Ez a száradás évszakaltató – levelet képzelj, tenyérforma álmos lélegzőfelület, átrezgi benne a szelet az év, átadja helyét a belső remegésnek: nem telik idő, csak zöld didergés méri az úttalan vibrálást faágak felé. Minden lélegzet kiszárít benned egy régi helyszínt, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , | IN UTERAM bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

MEGFÁRADT TENGERÍZ

Ablaktalan csillogás – beleshetetlen, mint az emberek szeme, hullámon törik meg így, hogy nem faggatja soha senki, születés előtti árvaság, anyja nincsen, máris gyásza van. Ha jössz és mondod, „minek, minek”, ha odaérsz és tanítod, „ez a szomorúság”, „ezt hívják … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , , | MEGFÁRADT TENGERÍZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

NAPFOLTOK

Szemet nyitni: mint egy nagy, meghaló mozdulat, eleje vége között nincs idő. Úgy emlékszel: „előbb láttalak”, én vigyáztam, fogtam a kezed, mutattam körbe a tárgyakat, csúsztál a szőnyegen, asztalélbe verted a fejed, üvegcserép volt ujjaid között, te nem vigyáztál. Úgy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: NAPFOLTOK | Címke: , | NAPFOLTOK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva