ELSŐ JEGYZET

A Schloss Solitude idén ad ki egy meglehetősen provokatív, de gondolatébresztő könyvet, melynek a hívószava: Unwieldy Words – vagyis Nehéz szavak. A kiadványba mindenki alkatának, vérmérsékletének megfelelően írhatott rövid írást. Sok töprengés után egy nekem nagyon fontos témát jártam körül. Az írás kicsit lila, és félek, hogy sokakat elriaszt. Ezért is teszem fel a jegyzetek közé, mert érdekel, hogy mi jön át belőle.


„Markecolni, ordítottuk, és nem / Tudtuk, mit jelent” – ilyen szavakkal vendégelte a világ Simon Balázs barátomat. Balázs utolsó verse kezdődik így: kiskamaszok összetákolt biciklin rohannak le a lejtőn, és ujjongva üvöltik az ismeretlen szót – a gazdátlan kijelentés az életöröm mámorának szimbóluma.
„Ha lenne / Ruhatár, beadnám őket, hogy / Titkos monogramom viseljék ott…” Nehéz lett ez a szó. Mert hogy nem lett ilyen ruhatár. A szó hiába veti meg súlyát az agydaganatos halál előtt, utólagosan is mindig kifosztja saját jelentését. Marad a helyén a kamaszhódítás daca és ráolvasásos értelmezéssel a végzetnek elébemenő öröm.
A szó jelentése: részegek kifosztása. Ravasz szó. Nem férhet hozzá kegyelet. Valami gargantuai lendülettel kigúnyolja a rá emlékezők olcsó szenvelgését. Elnehezedik a hangalak a szó testén, úgy mondatik ki, mint minden logosz megcsúfolása.
A nehéz szavak mind ilyenek. Kimondásukat nem lehet kikönnyíteni azzal, hogy kívülről megtanuljuk őket. Régi titkos tervem: végigmenni az értelmező szótáron, és az összes számomra ismeretlen magyar szót megtanulni. Egy költő tartozna ezzel a nyelvnek. Mert képzeljük el, hogy a festő nem tudná megnevezni a színeket, amikkel dolgozik. Színnek nevezhető az egyáltalán, amit egy festő nem ismer? Szóval megtanulnék minden magyar szót. És lám, mégse mennék semmire. A nehéz szavak megtanulhatatlanok – mert jelentésükhöz sorsoknak kell beteljesedni, értelmeknek kell kiüresedni, átlátható-bevéshető viszonylatoknak kell érvénytelenedni.
Minden teremtés kifosztás. Minden bevégezetlenül bevégzett életmű is az. Ha nem tudok markecolni, nem lehetek költő.

A bejegyzés kategóriája: NAPLÓ, BLOG
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to ELSŐ JEGYZET

  1. Móni szerint:

    És még a „kikönnyíteni” is Balázs szava, igen.
    Gratulálok a honlaphoz!
    Móni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük