IRODALMI PÁROK – RETRO A LITERÁN – HANGFELVÉTEL

geher GIL

 

 

 

 

 

2007. május 5-én Apámmal voltunk az Irodalmi párok sorozatában a Nyitott Műhelyben vendégek. Bán Magda beszélgetett velünk. Az estről hangfelvétel készült, mely most a Literán meghallgatható. Köszönet érte!

 

Litera Rádió Retró: Irodalmi párok – Géher István & G. István László

Tizenkét éve, 2007. május 5-én az Irodalmi párok sorozat estjén Géher Istvánnal és G. István Lászlóval Bán Magda beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A Szépírók Társasága és a Nyitott Műhely együttműködésében létrejött sorozat szerkesztője Kriszt Magdolna volt. Hallgassák meg a beszélgetést!

A beszélgetésben, amely kis kávéházi csörömpöléssel kezdődik, Géher István költő, műfordító, irodalomtörténész és  G. István László költő, műfordító, tanár a vendég. Apa és fia, verset olvasnak és beszélgetnek, váltva. Géher István, aki 2012 óta nincs köztünk, többek között arról beszél, hogy a prózai műfajok nem állnak hozzá közel. Legfeljebb esszét ír. „Hogy az esszét szeretem-e jobban, vagy a verset, azt nehéz megmondani, amit éppen akkor írok, azt” – mondja. 
Bán Magda kérdésére, hogy tetszik neki fia, G. István László imént felolvasott verse, a következőt válaszolja: „Ez az, amit igazában nem szabad egy költőtől megkérdezni, hogy te miért vagy olyan szomorú vagy miért vagy olyan kegyetlen. Nem a költő szomorú vagy kegyetlen, hanem a vers, ezt nem szabad egy az egyben azonosítani a költői személlyel. Nem mondom, hogy édes kisfiam, hát így tanítottalak, hogy ilyen kegyetlen legyél… Ez egy műalkotás, amely a maga világát maga alakítja ki, nem nagyon érdemes pszichoanalizálni.A fiam nem pszichoanalizál engem, én sem őt, a szöveget nézzük”.
A hangfelvétel Kriszt Magdolna hagyatékából származik, a Szépírók Társasága és a Nyitott Műhely beleegyezésével közöljük.

 

 

Kategória: AKTUÁLIS, FELOLVASÁSOK 2010-TŐL | A közvetlen link.